Пиле по тайландски със сусам

Пиле по тайландски със сусам

11 юни 2015

Приказният герой Али Баба е направил много за славата на сусама. Може би няма човек на тази земя, който да не е чувал поне веднъж магическото заклинание: „Сезам, отвори се!“ В българския език по-правилно би звучало: „Сусам, отвори се!“, като заклинанието всъщност отразява едно от отличителните свойства на малкото семенце – да разтваря пашкула си, когато достигне фазата на узряване, информира ни bb-team.org.
Първите сведения за съществуването на тази маслодайна култура идват от Китай, където още 5 000 г. пр.н.е. правели мастило от черните сажди, получени при горенето на сусамово олио за осветление. Жените в Древен Вавилон пък вярвали, че сусам, смесен с мед и халва подсилва тяхната хубост. В Индия сусамът бил символ на безсмъртие.
Приблизително 4 000 г. пр.н.е. се появяват стенописи в египетски гробници, изобразяващи пекар, който поставя сусам в тесто. Това е и периодът, през който Близкият Изток се превръща в център за производство на сусам. След това сусамът бързо навлиза в кухните на Древна Гърция и Рим и се превръща в част от менюто на древните воини: хранителен запас, осигуряващ енергия и сила.
Сусамът, като една истинска хранителна златна мина, векове наред е считан за силен афродизиак от народите на Азия и арабския свят. Вероятно репутацията му се е дължала на високото съдържание на минералите желязо, калий, калций и магнезий и витамините Е, А и В9.
Сусамът облекчава признаците при менопауза и значително повишава съпротивителните сили на организма. Често намира приложение при различни гинекологични и урологични инфекции, а безценното сусамово олио оказва изключително благотворен ефект върху кръвоносните съдове и подходящо за лечение на хемороиди.
Все по-често сусамът започва да навлиза в диетичната кухня и това не е случайно. Сусамът е добър източник на калций, магнезий, мед и селен. Като се добави богатото съдържание на белтъчини, целулоза, витамини от групата В и фолиева киселина, става ясно защо консумацията му се увеличава непрекъснато. Специалисти в областта на здравословното хранене съветват сусамът да бъде консумиран небелен, тъй като съдържанието на полезни вещества, витамини и минерали се редуцира значително при отстраняване на повърхностните обвивки на семенцето.

Необходими продукти:
500 г пилешки гърди
1 червена чушка
1 китка пресен лук
1 с. л. ситно нарязан джинджифил
½ ч. пресен пилешки бульон
½ ч. лимонов сок
1 с. л. царевично нишесте
1 с. л. захар
1 с. л. сусам
4 с. л. зехтин
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:
Пилешките гърди и чушката се нарязват на тънки ивици, а лукът на ситно. В тиган се загрява зехтина, след което месото леко се запържва. Изважда се пилешкото филе и в същата мазнина се добавя лука, чушката и джинджифила, а също захарта, лимоновия сок и бульона, оставя се да кипне. Полученият сос се сгъстява с царевичното нишесте, предварително разтворено в студена вода, добавя се пилето и се поръсва със сусам.

снимка: cookinginsens.wordpress.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)