пилешки-гърди-с-лимон-и-чесън

Пиле с чесново масло

13 януари 2020

За днешния неделен обяд ви препоръчваме да приготвите една много лесна, вкусна и здравословна рецепта.

Необходими  продукти:
2 – 3 парчета пилешки гърди – почистено бяло месо.
1 1/2 ч.л. сол
3 глави чесън, обелени скилидки
3 чаши растително или друго масло,
3 супени лъжици пипер
3 големи глави шалот, нарязани на тънко
2 -3 картофа, нарязани на четвъртинки, ако са големи
1/2 чаша грубо нарязан копър

Приготвяне:

Пилешките филета подсушете от влагата и подправете щедро със сол. Подредете филетата на листа за печене и оставете на средна температура във фурната -  45-50 минути.
Междувременно пасирайте чесъна в миксер или както ви е удобно. Загрейте 1 чаша олио в малка тенджера.  Добавете чесъна и гответе, като бъркате непрекъснато, докато омекне  -  около 1 минута. Прехвърлете в малка купа. Разбъркайте пипера с малко сол. Отделяйте чесновото масло настрана за сервиране.
Запържете шалота, като бъркате често, до златисто кафяво, около 5 минути. С помощта на пинсета /или щипка/ прехвърлете шалота на кухненска хартия, за да се отцеди; подправете със сол.
Щом пилешките филета са готови, извадете от фурната. Запържете месото, докато хване пожълтена коричка, 6–8 минути.
Междувременно комбинирайте картофите и 2 с.л. сол в тенджера и варете. Когато са сварени, леко натиснете картофите, за да се разпаднат.  Добавете 1/3  от чесновото масло, подправете със сол оставете да се комбинират вкусовете.
Прехвърлете картофите в малка чиния. Нарежете пилешките половинки на парчета и подредете на голям поднос. Намажете пилето с малко чесново масло, след това поръсете копъра и пържените шалоти отгоре. Поднесете заедно с останалото чесново масло.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)