distorted-landscapes-4

Пити Улатан променя действителността

07 август 2016

Пити Улатан вижда света по малко по-различен начин. Творецът, който живее в Хонолулу, обича да задава въпроси – „Ако светът беше плосък?“, „Ами ако нашата Вселена има различни закони на физиката?“, „На какво ще прилича тогава?“. С тези разсъждения и артистичен наклон, Улатан създава пречупени, манипулирани пейзажи, които деформират възприятието ни за света около нас.

petey-ulatan-cubic-landscapes-digital-art-designboom-02

Черпейки идеи от популярни филми като „Генезис“* и „Интерстелар„** – сюрреалистични филми, където законите на физиката са обърнати с главата надолу – Улатан създава кубични пейзажи, като превръща в „плоски“ природните и градски панорами. Океаните са сгънати под 90-градусови ъгли, където водата тече едновременно хоризонтално и вертикално. Небето е квадратно с причудливи облаци, а градовете са сгънати на две, където небостъргачите срещат собствените си върхове. Картини от сюрреалистични серии – някои от които Улатан е направила в движещи медии – преоформят реалността в ненормален свят на познати, но несъмнено изкривени сцени. „Ние имаме силата да вземем естествената красота, която ни заобикаля и да се създадем нашите собствени светове“, описва той творението си. „Смятам, че е много удовлетворяващ факта, че имам възможността да направя това.“

petey-ulatan-cubic-landscapes-digital-art-designboom-03

petey-ulatan-cubic-landscapes-digital-art-designboom-04

petey-ulatan-cubic-landscapes-digital-art-designboom-05

petey-ulatan-cubic-landscapes-digital-art-designboom-06

petey-ulatan-cubic-landscapes-digital-art-designboom-07

petey-ulatan-cubic-landscapes-digital-art-designboom-08

petey-ulatan-cubic-landscapes-digital-art-designboom-09

petey-ulatan-cubic-landscapes-digital-art-designboom-010

petey-ulatan-cubic-landscapes-digital-art-designboom-011

petey-ulatan-cubic-landscapes-digital-art-designboom-012

petey-ulatan-cubic-landscapes-digital-art-designboom-013

petey-ulatan-cubic-landscapes-digital-art-designboom-014

petey-ulatan-cubic-landscapes-digital-art-designboom-015

* „Генезис“ (от английски Inception) е американски научно-фантастичен филм от 2010 г., продуциран и режисиран от Кристофър Нолан. Леонардо ди Каприо е Дом Коб, специалист по индустриален шпионаж, който извлича информация от подсъзнанието на своите жертви, докато сънуват. Обвинен в убийството на жена си, Коб е принуден да емигрира и е лишен от възможността да вижда децата си. За да възвърне стария си начин на живот, той приема предложението да изпълни една последна поръчка. Задачата е да направи генезис (да създаде предварително планирана чужда идея) в съзнанието на основния конкурент на последния си клиент, като проникне в подсъзнанието му чрез съня му.

** „Интерстелар“ (от английски Interstellar) е научнофантастичен филм от 2014 г., отново на режисьора Кристофър Нолан. Действието на филма се развива в едно близко бъдеще, в което светът агонизира от липсата на хранителни запаси, а климатът на Земята рязко се влошава, предизвиквайки глобална суша, облаци от прах и гигантски пясъчни бури. Тук се появява и историята на бившия пилот Купър (Матю Макконъхи), който работи по програма за фермери и отглежда царевица. Тя е единственото растение, което не е покосено от „чумата“ на главнята. Освен за царевицата, Купър се грижи сам за двете си деца. Стечение на обстоятелствата отвеждат Купър в секретен научен център, изучаващ новопоявила се „червеева дупка“ в близост до Сатурн. Целта на екипа, представляващ останки от бившата космическа агенция НАСА и предвождан от професор Бранд (Майкъл Кейн) е да се изпрати кораб в дупката и така да се изследва една далечна галактика, в която да търси нов дом за човешката раса.

Източник и снимки: designboom.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)