
Содената питка с късмети за Бъдни вечер не е просто една традиция. Тя е важна част от дълбоката символика на предстоящата Коледа, с нея сме израснали – приготвена от ръцете на баба или мама. И с колко трепети сме очаквали късмета, който ще ни се падне. Замесена с любов от най-възрастната жена в дома, опечена в пламъците на домашното огнище, разчупена от главата на фамилията, содената питка на Бъдни вечер е магия. Тя е най-важният хляб, защото в него са закодирани нашите очаквания, знаците на съдбата и мечтите ни за предстоящите дни и новата година. И така – нека да приготвим с любов и вяра питката си!
Необходими продукти:
- 2 и 1/2 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. сода за хляб
- 1 с.л. оцет
- 3 с.л. олио
Кои са „късметите“ в питката и какво означават те: - парата сиволизира богатството и най-големият късмет; - бобено зърно – образованието, обучението, ученето; - дрянова пъпка – берекет и добра реколта, пълни ръце и имане; - клечка – здраве; - копче – любов
Содата се погасява в оцета. Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат солта и олиото и при бавно добавяне на 1 ч.ч. хладка вода се замества меко тесто. Овалва се в брашно и почива 10 минути. В тестото се поставят късметите, които по желание могат да бъдат завити във фолио. В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка, като се оставя малко тесто за украса. С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне. От оставеното тесто с намазнени ръце се правят различни формички – красиви плитки, листа или кръст – въпрос на вдъхновение. Намазва се с олио и се пече 30-35 минути на 180 С. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.
И успех с късметите! Дано да ви се падне парата, но…не отказвайте и копчето!
Още по темата
-
Тортелини със спанак и гъбен сос
In TASTEТортелините са вид паста с пръстеновидна форма в чест на легендата за пъпа на богинята ...
-
Днес е световен ден на кюфтенцата
In TASTEЗнаете ли, че 75 % от хората, които обичат месо, предпочитат кюфтенцата пред пържолите? Всъщност ...
-
20 освежаващи десерта от вино за топлото лято (част I)
In TASTEЛятото вече официално влезе в своите владения и вече ще ни се наложи да обърнем ...
-
Сос Холандез и домашна майонеза. Сезон 3, Епизод 2
In Life TVДобре дошли отново в моята кухня! Тя не е точно моята, а по скоро любезно ...
Остави своя коментар през Facebook