Пица с артишок

Пица с артишок

17 ноември 2014

Артишокът е един от вкусните и полезни зеленчуци в диетичната кухня, тъй като в 100 г от него се съдържат само 40 Ккал. Зеленчукът е източник на много фибри, калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, натрий, витамин А, В1, В2, С, белтъчини, ниацин. В състава му има инулин – въглехидрат, който значително влияе върху обмяната на веществата. Артишокът съдържа и цинарин – мощен антиоксидант, който елиминира свободните радикали, участващи в процесите на окисление на липидите в организма и предпазва от увреждане на клетъчната мембрана. От тези окислителни процеси обикновено най-силно се увреждат клетките на сърцето и черния дроб. Вкусът на артишока се подчертава добре в комбинация с чесън, дафинов лист, магданоз, босилек и кориандър.

Необходими продукти:

150 г тесто за пица
60 мл доматено пюре
80 г маринован артишок
50 г моцарела
100 г кашкавал
рукола за поръсване
Начин на приготвяне:
От готовото тесто разточете блат за пица. След това полейте с доматения сос и добавете моцарелата, настъргания кашкавал и маринования артишок, нарязан на парчета с големина според вкуса ви. Печете в предварително загрята фурна, на 200 градуса, около 15-18 минути. Преди сервиране поръсете с руколата.

текст: Нина Тодорова
снимка: flickr.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)