maxresdefault

Пластмасовото замърсяване достигна „девствена“ Арктика

09 февруари 2018

Светът се опитва да запази Арктика девствена и недокосната от човешка ръка и на пръв поглед сякаш успява. Поне така изглежда на фотографиите, но отидете ли веднъж на място, и разходите ли се по брега, ще видите съвсем различна картина.

Пластмасата, която замърсява нашите океани е достигнала ‘девствена Арктика“. Хора като Бо Ейд прекарват голяма част от своето време опитвайки се да изчистят Норвежките Арктически фиорди. Само за миналата година почистващите са премахнали около 30 тона пластмасови отпадъци от всякакъв вид. Домакински пособия, бутилки, пластмасови връзки. Но най-често и с изключително голяма вреда за околната среда се срещат остатъците от рибарски мрежи. Някои от тях са отрязани, други разкъсани.

arktika

Бо Ейд

За съжаление има отчетливи знаци, че Международният риболовен флот има вина за случващото се. Но той не е единственият.

Ние намираме пластмасови бутилки от цяла Европа. Някои дори идващи отвъд Атлантика. От Испания, Щатите, Азорските острови, Канада. Т.е. вие можете да хвърлите нещо си във Флорида и да си мислите край, няма го, но то може да доплува до нашия бряг. В повечето случаи пластмасата се разпръсва на няколко части или на малки фибри.Така брега почва да изглежда като микро пластмасова фабрика„, казва Бо Ейд и допълва „Какво още да кажа? Толкова е очевидно какво правим тук. Това е само айсбергът на всичко…видимата част. Но взимайки тази бутилка от земята, тя вече не се връща в океана. Това е все пак нещо“.

 

източник: ВВС

превод: Пламена Славова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)