IMGP9496

Плевнелиев на официално посещение във Ватикана

16 май 2016

Президентът Росен Плевнелиев води на 16 и 17 май българска делегация, която ще се поклони на светите за българите места в Рим по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Делегацията ще има аудиенция при папа Франциск.

IMGP9444

Тази година визитата е посветена и на 1150-годишнината от преговорите на княз Борис I (852-889 г.) с папа Николай, които поставят в исторически план началото на дипломатическите отношения между България и Ватикана, както и на 1100-годишнината от успението на свети Климент Охридски.

IMGP9416

В рамките на официалното си посещение президентът Росен Плевнелиев ще проведе среща с Държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. В Рим президентът Росен Плевнелиев ще отдаде почит пред гроба на Свети Кирил в базиликата „Сан Клементе“, както и пред гроба на папа Йоан Павел II, на папа Йоан ХХIII и на св. Петър.

IMGP9430

Държавният глава ще посети църквата „Св. Павел ала Регола“, която е предоставена за богослужение на българската общност в италианската столица и ще положи цветя пред паметниците на Иван Вазов и на капитан Петко Войвода. В предвожданата от президента Росен Плевнелиев делегация участват народни представители, както и ръководители на духовни и културни институции.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)