61743e4d5c9b00788dbd5f71ad7695e5

Плевнелиев одобри действията на депутатите от ГЕРБ и ДПС

30 юли 2014

Във връзка с приетите вчера на първо четене съвместно от народните представители от ГЕРБ и ДПС законопроекти за изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г. и на Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г., прессекретариатът на държавния глава разпространи изявление на президента Росен Плевнелиев, в което се казва:

„Президентът Росен Плевнелиев приветства усилията да бъдат приети на първо четене от Народното събрание законопроекти, с които се актуализират държавният бюджет и бюджетът на НЗОК за 2014 г.

„В трудни за страната моменти истинските политици и отговорните партии, се разпознават именно по това дали могат да поставят националните приоритети над всичко, да загърбят партийните си интереси и да бъдат честни с нацията.

Актуализацията на държавния бюджет не е самоцелно действие, нито е жест към служебното правителство, това е стъпка в правилната посока, но тя не решава напълно проблемите в непредсказуемата среда, в която се намира страната.

Липсата на политическа воля за реформа на здравеопазването постави целия сектор в критично състояние. Актуализацията на бюджета на НЗОК е ключова в този тежък момент за системата на здравеопазването. Приетите изменения днес дават възможност секторът да получи глътка въздух, но нуждата от качествена реформа едва ли може да бъде поставяна под съмнение.

Предвидените в изменението на бюджета средства ще са необходими на общините за осигуряването на финансовите корекции, които да размразят разплащанията на средствата от европейските фондове и да дадат на страната ни шанс да усвои близо 3 милиарда лева до края на следващата година. Това е отговорното отношение към българските граждани и към страната.

Актуализацията на бюджета ще помогне българските граждани да не усетят цялата тежест на кризата, в която се намира страната. Това решение на Народното събрание ще бъде инструмент, с който може да се даде възможност да се противодейства срещу извличането на политически или икономически ползи на гърба на българския народ.

Призовавам народните представители да подкрепят актуализацията на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г. и на Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г. и на второ четене. Това е една правилна стъпка към стабилизиране на страната и осигуряване на плавен преход към повече стабилност.

За още актуални новини посетете страницата на inlife.bg във Facebook!

снимка: bnr.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)