Росен Плевнелиев

Президентът Плевнелиев откри изложбата с картини на Пикасо – „Вечното търсене“

30 октомври 2015

„Посланията на Пабло Пикасо надхвърлят границите на изкуството със своя политически, социален и общочовешки характер“, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на дългоочакваната у нас изложбата с картини на легендата на испанското и световно културно наследство – „Пикасо: Вечното търсене“.

„Радвам се, че българите, гостите на страната, приятелите на изкуството от всички краища на света все по-често имат възможност да се докоснат до най-добрите образци на световното изкуство в родните галерии и музеи“, посочи президентът и допълни, че тази изложба не е изолирано събитие, а част от други изложби като тази на Микеланджело, Роден и др. 

Пикасо в София

„Пикасо е истински носител на испанския творчески дух и неговото гостуването в София е безспорно доказателство за специалното уважение, което моята страна изпитва към България“, заяви посланикът на Кралство Испания Хосе Луис Тапиа.

По думите му в днешния открит за културен обмен свят, в Кралство Испания живее многобройна, активна и пълноценно интегрирана българска общност, която не само допринася за развитието на Испания, но и прави впечатление със своята начетеност. 

Симеон Втори

Изложбата е и по повод на националния празник на Испания. Експозицията със скици на Пикасо, която може да се разгледа в Националната художетвена галерия, съвпада и със 134 години от рождението на „гения от Малага“, по думите на посланик Тапия. Той разказа, че за да се осъществи изложбата са помогнали Министерство на културата, Софийската община, директорът на Националната галерия, както и на община Малага и фондация „Къща музей на Пикасо“ в Малага, от където идват и картините – 70 на брой.

На тържествената церемония присъстваха представители на изпълнителната власт, както и Симеон Сакскобургготски, дейци на културата, както и различни представители на дипломатическия корпус у нас. /БГНЕС.

Снимки: Антон Хариев

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)