my-grandmothers-challah_3x2_jenny_02

Плетен еврейски хляб

07 февруари 2019

Необходими продукти:
брашно – 500 г + за доизмесване
зехтин – 60 мл + за намазняване на ръцете
вода – 300 мл
мед – 40 г
мая – 25 г жива
яйце – 1 бр.
жълтък – 1 бр.
сол – 10 г
маково семе – 1-2 с.л.

Вижте още: Хляб с карамелизиран лук и сирене чедър

Начин на приготвяне:
Затоплете до телесна температура водата и в нея разтворете меда и маята. Без да чакате да шупва, прибавете леко разбитото яйце. Към течната смес пресейте брашното и с помощта на миксер с приставки за тесто бъркайте 8 минути, добавяйки на тънка струйка зехтина. Тестото е много меко, затова ръчно би ви било трудно. Може да си добавяте по малко брашно, но да внимавате то да не стане твърдо. Намазнете обилно голяма купа и прехвърлете в нея тестото. Покрийте със стреч фолио, също намазнено, и оставете за 1 час в топло помещение. Трябва да бухне много и да се виждат ясно изразени глутенови връзки. С намазнени ръце извадете/сипете тестото върху набрашнен плот и го премесете за около минута две. Ако ви лепне, използвайте шпатули, с които да загребвате. От месенето то ще си добие еластичност. Разделете на 3 равни части и всяка от тях изтеглете на фитил. Сплетете на плитка и внимателно я прехвърлете в леко продълговата тавичка, покрита, с хартия за печене. Оставете хляба за още около час в топло помещение, за да бухне хубаво. Загрейте фурната до 170 градуса. Намажете повърхността на хлебчето с разбит с малко водичка жълтък и поръсете с маково семе. Много внимавайте да не притискате при мазането, защото тестото е много пухкаво и чувствително. Най-добре ползвайте силиконова четка. Пъхнете в загрятата фурна и печете около 30 минути или до приятен леко златист загар.

Текст: Йорданка Ковачева
Снимка: Food52.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)