TON_1728

Пловдив с нова зеленина и фонтани за 6 септември

31 май 2019

Кметът на Пловдив Иван Тотев инспектира ремонтните дейности на площад „Централен“, чието преобразяване започна през есента, съобщава БТА.

Няма да има необходимост от подмяна на настилки и други елементи, тъй като се залага изключително на естествени материали, коментира Тотев, според когото пространството се подготвя да има много функции. Предвидено е площадът да има много озеленяване и водни площи като течаща река и ще бъдат възстановени фонтаните като вход към Цар-Симеоновата градина.

 691d23cc46b46d73a6aa05999596c5bb-880x494

През последните месеци на археологически разкопки и консервацията на Форум-запад е открит надпис, посветен на тракийското божеството Херос, който закриля Западните пропилеи (входове), които са разкрити и изключително добре запазени, каза археологът Елена Кесякова.Разкритата археология ще бъде експонирана, като вертикално ще бъдат показани шест постамента, три колони, една от които е реставрирана цялостно, и един капител, всички са част от антична колонада и аркада на площада на Филипопол.

Нашата идея е да се формира едно пространство продължение на градината, като цялата археологическа структура да бъде експонирана в един зелен килим, каза архитект Румяна Пройкова. Тя добави още, че се предвижда мястото да се социализира и да стане подходящо за отдих и почивка.

Официална дата за откриване на реконструирания площад „Централен“ се планира да бъде 6 септември – Празника на града, заключи кметът.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)