5c8b939f98fc6032b2cc936860b03048302d991c3498f_0

Пловдив ще има огромна алея на българската азбука

19 март 2019

Скоро Пловдив ще има огромна алея на българската азбука. Всичките 30 букви са направени от дърво и боядисани в различни цветове. Те са изработени от майстор-дърводелец и в момента се боядисват в работилница в град Куклен от 15 хора с увреждания и 15 доброволци. Идеята за алеята на кирилицата се ражда по повод Пловдив – Европейска столица на културата. Повечето хора, които изработват буквите, са възрастни и за тях английският език е непознат, обяснява Величка Маринова, която е председател на Национално сдружение за социално сътрудничество и партньорство. Повечето надписи, които са в града са на английски език и за тях остават неразбираеми. Така се е родила идеята за патриотичната инициатива в годината, когато градът под тепетата е Европейска столица на културата. Хората искат по този начин децата да бъдат възпитавани в родолюбие и да бъде нещо, което да е разпознаваемо за всички жители и гости на града. В момента доброволците боядисват буквите в пъстри цветове.

5c8b93ac35570d0096ec6c83575373e3a21d129ff8fef_0

 

„Подбрахме цвета на слънцето. Знаете, че в нашата азбука има гласни и съгласни. Първоначално хората предложиха да ги боядисаме в два цвята, но предвид това, че съгласните са доста повече от гласните в тази азбука решихме, че акцентът ще падне само върху един цвят, което преценихме, че няма да е толкова пъстро и весело, затова подбрахме цветовете на слънцето. Ще бъде жълто-оранжевата гама, като ще има и оттенъци на розово“, обясни Величка Маринова.

5c8b936f11928799bad5a3b514f096e69bbc4a7896cd9_0

Този вид терапия се отразява много добре. „Хората имат нужда да покажат своите възможности, да се почувстват значими, защото напоследък се води една негативна кампания срещу тях. Всеки от тях има потенциал. Има своя опит и дори някои от тях се справят много по-добре отколкото хора без увреждания“, казва още Маринова. Виктор Властанов, който е с увреждане също се е включил в патриотичната инициатива. „Буквите ще бъдат поставени в този квартал, в който аз живея. И, който мине от там, нещо ще му трепне, че и той е взел участие в тази работа“, обяснява мъжът. Той не иска те да бъдат разглеждани като хора, които се редят само на опашки за помощи, а че са полезни на обществото и сътворяват нещо, което ще е гордост за града.

Буквите ще бъдат монтирани в навечерието на 24 май в пловдивския район „Южен“, а точното място ще бъде посочено от кметството. Следващата инициатива, по която ще работят доброволците, е изграждане на еко пътека между селата Руен и Яврово. Ще бъдат направени и макети със забележителностите в района.

Източник и снимки: Actualno.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)