33087476

Площад „Славейков“ без книги до 2018 година

17 февруари 2017

Книгите ще освободят емблематичния столичен площад „Славейков“ за около половин година. Това предвижда проектът за мащабната реконструкция в центъра на София, която започва през месец юни и ще продължи най-рано до края на годината.
Броят на сергиите на площада след ремонта ще бъде редуциран, за да бъде освободено място за събития, съобщи пред „Площад Славейков“ главният архитект на София Здравко Здравков. Лансира се и вариант книжният пазар на „Славейков“ да бъде временен и щандовете да бъдат нареждани само през уикенда. През останалото време площадът ще бъде място за разходка на столичани. Идеята за книжния пазар на площад „Славейков“ е да се реконструира, а сергиите да се намалят. И да бъде кампаниен – да не присъства там целогодишно – каза Здравков. – Целта е с подмяната на настилките този площад постепенно да придобие нови функции. Виждате как с подмяната на настилките на „Витоша“ хората се върнаха там – в момента на булеварда има 39 заведения за обществено хранене и всички хора, които идват в София, го приемат като място за срещи и за събития. Смяната на настилките ще върне хората.“

026331436-big

На въпрос дали ще бъде променена концепцията за книгите на „Славейков“, архитект Здравков отговори:„Идеята е тези книги да останат с временен характер, да не са разположени както сега тези чергила и то по средата.“

Решението за площада е част от цялостното решение за ул. „Граф Игнатиев“ на Иво Пантелеев от архитектурно-дизайнерска агенция А.Д.А. – от площад „Гарибалди“ до Канала, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“. Настилките навсякъде ще бъдат еднакви. На „Славейков“ ще бъдат поставени навеси, под които ще бъдат разполагани щандовете за книги. По време на реконструкцията търговците на книги ще бъдат преместени. Къде – все още не е решено. .

Царският фонтан ще остане на площада, а до него ще бъде обособено пространство, на което може да се провеждат културни събития. В проекта се предвижда и стълбите на Столична библиотека да бъдат с функция на сцена за събития. Частта на площада откъм релсите ще бъде разширена и също може да бъде използвана за различни кампании.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)