св. Илия

Поверия за св. Илия

02 август 2018

На 2 август по стар стил се пада празника на св. Илия, наречен Илинден. На този ден и до днес в много села се организират събори, като например в село Градец, Видинско, където църквата е посветена на св. пророк Илия. В миналото хората са клали курбан за този празник – петел или бик.

Св. Илия е известен още като Гръмовник, Гръмоломник или Гръмодолец, тъй като според народното вярване светецът държи под властта си гръмотевицата и светкавицата. На празника на светията, като жертва, е заколван петел. Това бил най-старият, наречен „баща”, като е оставян по-млад, нов „баща” на кокошките. Месели са се и обредни хлябове, наречени „боговица” и „колач св. Илия”. Петелът и хлябовете са били кадени, разнасяни и поднасяни на трапезата.

На някои места не са правили специален хляб, а са приготвяли само петела, който се кади и се яде. От него се оставяла гръдната кост, за да се извика гледач да гледа на нея и да предскаже бъдещето на къщата.

Съществувало е поверие, че ако в деня на св. Илия прогърми, няма да има орехи и лешници, тъй като те ще бъдат кухи. Прието е да не се работи на Илинден, за да се предпазят хората от гръмотевиците.

Може би най-известното поверие днес е това, че от Илинден времето се обръща и морето става опасно. Избягва се да се влиза във водата, тъй като на този ден морето взима жертви.

Празникът на св. Илия по нов стил беше на 20 юли. Ако носите това име и производните от него, нищо не пречи да повторите празничния ден и да уважите отново своя свят покровител.

Вижте още: Поредният реновиран храм в община Земен – Св. Пророк Илия в с. Дивля

текст: Силвия Аризанова
снимка: Църквата „Св. пророк Илия” в село Дивля

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)