spy-on-mobile-phone

Повечето приложения тайно ви шпионират

03 декември 2017

Повечето приложения в Play Store тайно шпионират потребителите си.

Изследване на Университета в Йейл и френската агенция Exodus Privacy показва, че около 3/4 от приложенията в Google Play Store съдържат добавки от трети страни, които шпионират потребителите. Сред установените нарушители на личната сфера на притежатели на смартфони и таблети с Android са и популярни програми като Tinder, Spotify, Uber и OKCupid, съобщава в.“Гардиън“, цитиран от Mobile Bulgaria.

Изследването е открило, че се събира информация за идентифициране на потребителя, неговите навици при пазаруване, движението му, както и лични отношения с други потребители. Един от плъгините на име Fidzup дори засича чрез ултразвук или Wi-Fi мрежи движение в рамките на магазини и успява да достави конкретни реклами, свързани със съответното място.

Дори на хартия безобидни приложения като AccuWeather и Weather Channel събират информация за посетените от вас сайтове и използваните приложения. Изследователите посочват, че тенденцията за събиране на всякаква информация е силно притеснителна, а авторите на плъгините могат да я използват за създаването на индивидуални профили на всеки потребител.

Проучването също така е показало, че поне към момента няма особено много форми за защита срещу такова поведение от страна на разработчиците на софтуер, защото самите приложения рядко предлагат опция за изключване на проследяването. Авторите на проучване също така посочват, че проблемът е наличен и при iOS, въпреки че операционната система на Apple не е била предмет на изследване към момента.

снимка: infomodemobile.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)