Тунел с ретро автомобили в Неапол

Подземен тунел в Неапол крие ретро автомобили и много история

04 ноември 2018

Признаваме, Неапол е един от любимите ни градове не само в Италия, но и в света като цяло. И ако случайно решите да го посетите, мислим да ви издадем една малка тайна, която ще направи пътешествието ви още по-авантюристично.

Извън стандартните забележителности, които имате възможност да видите, можете да се спуснете и в таен тунел на около 30 метра под земята, под площад Piazza del Plebescito.

Тунел с ретро автомобили в Неапол

Подземната система се състои от повече от половин километър проход с огромни пещери, водостоци и още по-любопитно – днес е и галерия, по-известна като Galleria Borbonica, в която ценителите могат да се насладят на уникални ретро модели автомобили и мотоциклети, древни цистерни, мраморни статуи и прочие.

Как обаче се е случило това? Тунелът е построен в средата на 19 век, като е замислен за авариен маршрут за тогавашния владетел на двете Сицилии Фердинанд II Бурбон от двореца му. Кралят обаче умира преди края на строежа и проектът е изоставен до Втората световна война, когато се превръща в склад за конфискувани и контрабандни превозни средства.

Тунел с ретро автомобили в Неапол

По-късно става и военна болница и бомбоубежище, а след края на военните действия – в сметище, в което се изхвърлят стари телевизори, хладилници, коли, мотоциклети и прочие. Е, днес историята вече е ясна, а ентусиастите, които са готови да се разходят из галерията за около два часа пешеходно време, не са никак, никак малко.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)