phpwlxnaq_800x_

Подписан е исторически договор за името на Македония

17 юни 2018

Скопие и Атина подписаха историческия договор за името на Македония. 

Документът беше подписан в гръцкото село Псарадес на Преспанското езеро от външните министри на Гърция Никос Кодзиас и на Македония Никола Димитров.

На подписването присъстваха и премиерите на двете страни – Алексис Ципрас и Зоран Заев, специалният пратеник на ООН Матю Нимиц, вицепрезидентът на Европейската комисия и върховния представител на ЕС Федерика Могерини, комисарят на ЕС, отговарящ за разширяването – Йоханес Хан, и представител на генералния секретар на ООН.

Договорът посочва, че новото име на югозападната ни съседка ще е Република Северна Македония. Той е със заглавие „Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните“.

Споразумението трябва да бъде ратифицирано чрез референдум в Македония и от гръцкия парламент.

Церемонията протича при засилени мерки за сигурност и в присъствието на високопоставени представители на международната общност.

Хиляди гърци протестираха срещу споразумението вчера, като поискаха оставката на премиера Алексис Ципрас. Протести са организирани и в Македония днес.

Какво следва?

До влизането в сила на официалния документ има да се извърви  дълъг път.

На първо време Македонския парламент трябва да ратифицира договора. Този акт ще бъде последван от референдум през септември или октомври.

Ако гласуващите го подкрепят, правителството ще трябва да промени конституцията, което е и най- основното гръцко искане.

Всичко това се усложнява от заявлението на македонския президент Георги Иванов, че той няма да подпише споразумението.

По конституция той има право да наложи вето.  Ако договорът все пак се прегласува, президентът ще бъде задължен да го легализира.

Най- накрая договорът трябва да бъде гласуван и в гръцкия парламент, процедура, която също може да се сблъска с известни пречки.

Източник: offnews.bg /ВВС

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)