бъбреците

Подсладените напитки са опасни за бъбреците

13 януари 2019

Сладките напитки, включително газираните, плодовите смутита и дори подсладената вода, водата с ароматизатори и бутилираната вода могат да повишат риска от поява на хронично бъбречно заболяване, предупреждават учени от Училището по обществено здравеопазване „Блумберг”. За изследването споделят от „По-поздрави днес”.

Американските учени анализирали здравното състояние на 3000 души, които в началото на изследването нямали проблеми с бъбреците. При устонавяване на основните здравни показатели специалистите отчитали и обема на употребяваните различни напитки. Въпросниците за напитките се попълвали в продължение на 4 години – между 2000 и 2004 г. Здравословното състояние на участниците било проследявано и през следващите години.

Оказало се, че за това време 185 души развили хронично заболяване на бъбреците. Установено е, че рискът от развитие бил пряко свързан с употребата на подсладени напитки. Активната употреба на такива напитки повишавал риска от болестта с 61%, сочат резултатите от изследването.

Вижте още: Топ тенденции в здравословното хранене през 2018 година

снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)