640x480-1413194672_thumb-large

Под 7% безработица през трето тримесечие

15 ноември 2016

През третото тримесечие на годината се отбелязва спад на безработицата. Коефициентът на безработицата е 7.0%, а лицата без работа са 229.0 хил.

Правейки сравнение със същия период на 2015 г. броят на безработните лица е намалял с 50.3 хил., а коефициентът – с 1.3%. Статистиката показва, че най-малко търсещи работа са тези с висше образование. Основните резултати от наблюдението на Националния статистически институт върху работната сила през третото тримесечие на 2016 година вижте тук.

За някои от мерките за заетост, спомогнали за намаляването на безработицата, чухме миналия месец. Тогава Министерство на труда и социалната политика (МТСП) обяви старта на 28 регионални програми. С тях за период от 6 месеца се осигурява работа на повече от 2500 души, които имат големи трудности при реализацията на пазара на труда. Това са програми, в които приоритет е наемането на лица до 29 години, хората над 50 и трайно безработните.

Агенция по заетостта (АЗ), от своя страна, предлага различни позиции, някои от които като трудови посредници. Тяхната задача е да помагат на безработни лица да се регистрират в бюрата по труда, да бъдат ориентирани в пазара на труда – като се работи активно с малцинствата.

На 9-и ноември АЗ организира информационни срещи с младежи в градовете: Бургас, Благоевград, Варна, Шумен, Сливница, Велико Търново и Сливен. На тях младежите бяха консултирани от регионални служители по заетостта, с което подобриха кариерното ориентиране на студенти и зрелостници. На сайтана агенцията може да се проследят и програми за временна заетост, за кариерно развитие, както и актуални събития, насочени към търсещите работа.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)