115 годишна

Показаха снимка на 115 годишна българка и нейния син

21 януари 2018

В началото на тази година от Държавния архив в град Смолян показаха снимка на 115 годишна българка и нейния син. Тя е публикувана на страницата на архива във фейсбук. Баба Василка и синът й се описват като столетници от с. Павелско.

Снимка: 115-годишната баба Василка и нейния син. Стъклена плака на Крум Савов, Държавен архив - Смолян

Снимка: 115-годишната баба Василка и нейния син. Стъклена плака на Крум Савов, Държавен архив – Смолян

Снимката е свалена от стъклена плака на известния в миналото български фотограф Крум Савов, съобщават от ДА – Смолян. Той участва с нея на Световното фотографско изложение в белгийския град Лиеж през 1905 г., където изпраща 12 свои снимки. С тях той печели не само удивлението на всички, но и признанието на специалистите – награден е със специален диплом и сребърен медал. Получава много писма след изложбата, в които го питат има ли още такива столетници и на какво се дължи дълголетието им. Крум Савов отговаря, че във всяко родопско село има по десетина, което се дължи на чистия въздух, на бистрата вода, на вкусния качамак и на киселото мляко.

Според данните баба Василка Бангиева умира на 119 г., допълват от Държавен архив – Смолян. От старите регистри става ясно, че е родена през 1790 г. и умира през 1909 г. На много места е посочено, че възрастната жена е живяла 125 години, но при по-късно проучване на писателя от Павелско Георги Пашев, рожденната година е уточнена по информацията в регистрите.

лубликацията подготви: Силвия Аризанова

снимка: Детайл от снимката на друг столетник – Киряк Ихтяров, старият ихтяр от Чепеларе, 1937 г. Той е починал през 1940 г. на 105 г. Стъклена плака на Борис Савов, Ф.520К, Държавен архив – Смолян.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)