goodwp.com_17345

Ползите за здравето от слънчевите лъчи

28 юли 2016

Излагането на слънце особено, ако то е продължително и често, се свързва с болезнено изгаряне на кожата и рак. Но освен често обсъжданите вреди и това как да се предпазим от слънчевите лъчи, съществуват и няколко ползи от него.

На първо място се поставя ефектът на ултравиолетовите лъчи (UV) да стимулират производството на витамин D. По-конкретно тази функция се изпълнява от UVB-спектъра, докато UVA се свързват с причиняването на изгаряне. От значение е прякото слънцеогряване на кожата, защото стъклените прозорци спират проникването на UVB-лъчите.

Една от основните роли на витамин D за организма е усвояването на калций и фосфор, които са свързани с костната минерализация. При дефицит на този витамин е възможно да се развие рахит (деформация на костите, както и забавяне в растежа) в ранна детска възраст. При възрастните дефицитът на витамин D се изразява в остеопоротични процеси в костите. Доказани са ефектите му спрямо защитните сили на организма. Освен защита спрямо инфекции, ако витаминът се синтезира в достатъчни количества, има и протективна роля спрямо неопластични процеси (рак).

От дефицит на витамин D страдат по-често деца, жени и лица със затлъстяване. Причината за дефицита при последната група е, че той се натрупва в мастните клетки, а ако те са с по-голям обем, съответно и количеството на витамин D се разрежда в тях.

Количествата на мастноразтворимия витамин се доставят до около 30% чрез храната, а останалите се набавят при синтеза му в организма, на базата на често излагане на слънце. Всекидневните разходки за 10-15 минути са напълно достатъчни, за да се синтезира необходимото количество от витамина и то основно през месеците от май до октомври.

Витамин D оказва и умерена протективна роля спрямо радиоактивни вещества и устройства. Слънчевите лъчи оказват неблагоприятно действие върху болестотворните микроорганизми, на което се дължат и техните дезинфекционни свойства. Рани, които по-често се излагат на слънце в умерени граници, зарастват много по-бързо и с по-малко усложнения.

При различни заболявания на кожата като част от комплексното им лечение се препоръчват и слънчевите бани. Псориазисът, което е автоимунно заболяване на кожата, се повлиява много добре от прилагането на т. нар. PUVA – терапия. Тя се състои в даването на медикамент (псорален) и комбинираното облъчване с ултравиолетови А-лъчи. Освен това се прилага и фототерапия с помощта на живачно-кварцови лампи, излъчващи ултравиолетови В-лъчи.

Положителният ефект на слънчевите лъчи се наблюдава и при някои видове екземи по кожата. Те намаляват своите размери, а субективните усещания за болка, дразнене и сърбеж значително се редуцират.

По отношение на някои ставно-дегенеративни заболявания също се отчита подобрение при честото излагане на слънчево греене. Обяснението се състои в това, че затоплянето на увредените стави има болкоуспокояващ ефект. На пациенти, страдащи от дископатия, както и артрозни изменения в ставите, се препоръчват „слънчеви бани”.

Небезизвестен факт е, че слънчевите лъчи оказват положително влияние върху емоциите и настроението на човек. Неслучайно в страни, в които броят на слънчевите дни е по-малък, се отчита и по-голям процент на пациенти със суицидни мисли и чести депресии.

текст: д-р Ралица Иванова
снимка: goodwp.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)