zx860y484_3096718

Полицаите ще получат коледни бонуси за първи път от поне 10 години

14 декември 2017

Служителите на МВР ще вземат по 480 лв. бонус за Коледа. Заповедта за раздаването им е вече подписана от вътрешния министър Валентин Радев. Става дума за около 20 млн. лв. Те ще бъдат изплатени заедно със заплатите за декември. Радев заяви, че по негова информация последно такива бонуси са вземани през 2007 г. Според източници на „Дневник“ в полицията това е било в мандата на премиера Иван Костов.

Парите за бонуси идват от икономии в бюджета, обясни Радев за „Дневник“. Отделно от заплатите тази година областните дирекции са направили по-малко разходи за издръжка и така се е стигнало до излишъка.

Не всички служители на МВР ще получат допълнителни пари. От списъка са изключени политическият кабинет, т.е. зам.-министрите, парламентарният секретар и началникът на политическия кабинет на министъра. Освен за тях бонуси няма да има и за наказаните дисциплинарно, отстранените от длъжност, стажантите и назначените във вътрешното ведомство по втори трудов договор или на допълнителен договор.

Сумата за служителите, назначени на непълно работно време, ще бъде определена пропорционално на отработеното време. Контролът по изпълнението на заповедта е предоставен на зам.-вътрешния министър Красимир Ципов.

Според източници на „Дневник“ в полицията бонусите се раздават, за да няма протести по време на предстоящото европредседателство. В края на октомври полицаите заплашиха с всекидневни протести по време на председателството на България на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г., ако исканията им за по-високи заплати не бъдат удовлетворени.

На няколко поредни протеста – на отделните празници на полицията, синдикатите в МВР изразиха своите три главни искания: увеличение на заплатите с най-малко 15%, за което са нужни над 80 млн. лв., обвързване на основното възнаграждение със социално измерим показател и изготвянето на нов закон с участие на служителите на МВР.

След протестите ръководството на вътрешното ведомство заяви, че за догодина са предвидени 55 млн. лв. повече за бюджета на МВР, които според синдикатите са напълно недостатъчни. Тогава вътрешният министър Валентин Радев обяви, че увеличението ще е до 15 % за всички, но някои ще получат 1 %, 5 или 5 %. „Много по-важно е не да увеличим заплащането в момента, а това да бъде трайно, те да знаят, че всяка година ще бъде по малко, ще има някаква устойчивост да бъдат давани тези пари, които ще бъдат допълнително на тези, които най-много ги заслужават, както те се изразяват – на терен“, коментира Радев.

снимка: dnevnik.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)