Половин свят

„Половин свят”: 5 причини да прочетете тази книга

01 март 2019

„Половин свят” е втората книга от трилогията на популярния фентъзи писател Джо Абъркромби „Разбито море”. Ако сте прочели първия том, е твърде вероятно да разтворите страниците и на тази книга. А ако не сте, дори да го прочетете отделно пак е добре, тъй като има завършеност. Въпреки че се развива в същия свят, продължение е на историята от „Полукрал” и присъстват голяма част от старите герои, в „Половин свят” акцентът пада върху двама нови образи, от чиято гледна точка се предава и повествуванието.

Ето ви 5 причини да прочетете тази книга:

1. Ще се забавлявате истински. Джо Абъркромби има чудесно чувство за хумор. Дори в най-мрачната история може да ви накара да се усмихнете. Това е един от писателите, които може да ви размее на глас.

2. Тази книга, както и всичко от този писател е написано увлекателно, чете се приятно. Стилът му е изключително образен, което го отличава от останалите фентъзи писатели. Освен това историите и преживяванията на героите му са твърде реалистично предадени. Както и в самата книга става дума – песните са едно, реалният живот – друго. Абъркромби чудесно успява да предаде това. Разказите за битки също са много реалистични и се наблюдава известно сходство с друг фентъзи писател – Стивън Ериксън относно отношението към войната. Много добре предават и двамата гледната точка на войниците и воините, безмислието на войната и жестокостта на политическите игри.

3. Ако търсите приключение, тази книга ще ви даде възможност да изживеете такова. Макар че в първата книга „Полукрал” това усещане е много по-силно. Ако търсите стандартно фентъзи с дракони, магии и фантастични животни, ще останете разочаровани. Макар че светът е фантастичен и магията позната, по-ярко изпъква приключението на главните герои. Като цяло трилогията напомня на историята на хора, подобни на викингите, които живеят в друг свят, но начинът им на живот прилича на този от историческите епоси.

4. Ако сте прочели други книги на Джо Абъркромби, обзалагам се, че няма да подминете и тази негова поредица. Ако сте пропуснали да се запознаете с този по-млад фентъзи писател – направете го. Образният му език и чувството за хумор заслужават внимание. Описанията са кратки, битките кървави, а историите завладяващи.

5. Джо Абъркромби има талант да превръща свои изречения в афоризми. Подобно в други негови книги и в „Половин свят” е пълно с теми, върху които да се замислите. Като например: „Половината победа във всяка война се печели с думи. С точните думи към правилния човек.” Сега помислете за големите победи на българските войски в първите десетилетия на ХХ в. и политическата реалност след това…

Вижте още: 5 причини да прочетете „Оковите на скръбта”

автор и снимка: Силвия Аризанова

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)