Дуда_big

Поляците смениха президента

25 май 2015

Консерваторът Анджей Дуда беше избран в неделя за президент на Полша, с 52% от гласовете, побеждавайки досегашния държавен глава – дясноцентиста Бронислав Коморовски (48%), който признава незабавно поражението си. Победата на 43-годишния юрист, която трябва да бъде официално потвърдена в понеделник вечерта, може да проправи пътя за връщане на власт на неговия ментор Ярослав Качински, лидер на консервативната и популистка партия „Закон и справедливост“ (ЗиС) след изборите за депутати, насрочени за есента. „Тези, които гласуваха за мен, всъщност гласуваха за промяна. Аз съм дълбоко убеден, че ние сме в състояние да възстановим националната общност в нашата страна, че можем да бъдем заедно и да въздигнем заедно страната“, продължи той. Коморовски завършва мандата си на 6 август.

Дуда, евродепутат от партията ЗиС, почти непознат в навечерието на кампанията, е кандидат на партията си, докато 62-годишният Коморовски бе подкрепен от либералната партия Гражданска платформа, която управлява от почти осем години.

Правомощията на държавния глава са сравнително ограничени в Полша, но съжителството на младия консерватор с правителството на Ева Копач, която е премиер от Гражданска платформа, може да бъде трудно, доколкото двете партии имат различни политики.

Дуда даде по време на кампанията няколко обещания, едното от които бе да намали възрастта за пенсиониране от 67 на 65 години. Това би засегнало реформите, направени от либералите. Той обеща още и намаляване на данъците, както и на скъпи проекти, които обаче попадат в компетенцията на правителството и парламента. Той остана сравнително неясен в друга област, в която държавният глава има думата – външната политика. Там той само обеща да защити националните интереси на поляците. Неговата партия беше открито евроскептична и експертите прогнозират възможни напрежения в отношенията с Европейския съюз, чийто Съвет (Европейски съвет) сега е председателстван от бившия полски премиер и либерал – Доналд Туск.

Безспорен лидер на партията „Закон и справедливост“ е Ярослав Качински – брат-близнак на бившия президент Лех Качински, който загина в самолетна катастрофа в Смоленск, Русия. Той не крие амбициите си да се върне на власт, въпреки че за осем години натрупа изборни поражения. Той заложи всичко на своя кандидат, млад и динамичен, оставана почти невидим по време на кампанията, като заложи единствено на изявите си по ултракатолическата радиостанция „Радио Мария“ и телевизията й (Trwam).

Какво ще се случи с либералите? Политологът Миколай Кжесник вижда два сценария.

„Първият е разпадането на Гражданска платформа: всички се разпръскват от страх пред провал на законодателните избори. На нейно място се създават една или две нови формации. Вторият включва мислене за това, как да се мобилизират въпреки всичко тези все още много хора, които поддържат Бронислав Коморовски. Ако това е успешно, Гражданска платформа все още може да спечели изборите“, казва той.

Бившият лидер на антикомунистическата опозиция Адам Михник, сега начело на един от най-големите полски ежедневници „Газета виборча“, звучи по-драматично в коментар за своя сайт, заявявайки, че Полша рискува да поеме „кадифения път към диктатурата“.

Дуда, който по време на кампанията изрази по проблемите на обществото възгледи, близки до тези на влиятелната католическа църква, беше поздравен в неделя вечерта от полския епископат. /АФП

снимка: regnum.ru

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)