Скиапарели робот

Поредна голяма крачка в търсенето на живот на Марс

20 октомври 2016

Роботът Скиапарели, изстрелян от Европейската космическа агенция, се очакваше да достигне повърхността на Марс вчера – 19 октомври в 18:00 ч. българско време.  Задачата му  – да стартира потвърждението на големите очаквания от последните години за живот на планетата… процес, който макар и да отнеме дълго време, ще е революционна крачка за човечеството.

Скиапарели ще събира метеорологични данни, докато батериите му работят, което се очаква да бъде поне няколко дни.  Кацането се приема за тренировка за много по-важното пътуване през 2021-а, когато агенцията ще изпрати на планетата далеч по-скъп роувър. Машината ще търси микробни организми под повърхността в продължение на няколко месеца.

EDM_module_being_installed_at_the_top_of_the_TGO-1

Приземяването на Скиапарели и проекта, планиран за 2021-а са част от програмата ЕкзоМарс, която се провежда в сътрудничество с Русия. Роскосмос изстреля Скиапарели и нейния кораб-майка от Земята по-рано тази година, като в следващите години те ще проучват режима на газове като метан, водна пара и азотен диоксид в атмосферата на Червената планета.

Снимки: IbTimes

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)