Корпоративна банка

Поредните обърквания на БНБ

12 август 2014

Сред затварянето на Корпоративна банка, както вече е до болка известно, последва блокиране на депозитите и парите на физически и юридически лица в банката.

Ясно се разбра, че депозити над гарантирания минимум в синхрон със законодателството на Европейския съюз, няма да се покриват. Това е абсолютно правилно икономическо решение. Вложителите носят своя риск и следва да понесат плюсовете и минусите от избора си – такава е нормалната логика на пазара.
Проблемът продължава да стои отворен, обаче и за депозитите в размера до 100 000 евро, гарантирани от БНБ. Първоначално се разбра, че през септември ще бъде осигурен достъп до сумите на вложителите, но с неговото приближаване все повече започна да се цитира Гео Милев и това, че „септември ще бъде май“.
А май вложителите вече са съгласни и на май!

Корпоративна банка

Корпоративна банка

В края на месец юли се разбра, че Европейската комисия оказва натиск върху България още в следващите дни да осигури достъп на вложителите до техните гарантирани депозити в поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка. Това се казва в писмо на Джонатан Фаул, генерален секретар на дирекция „Единен европейски пазар“ в ЕК. Писмото бе получено от финансовия министър в оставка Петър Чобанов и подуправителя на БНБ Калин Христов. Те съответно го предадоха на своите наследници.Според еврочиновниците, българските власти вече надвишават правото си да отлагат решаването на въпроса. Те припомнят върховеноството на европейското право, което изисква изплащането да започне 20 дни, след като банката видимо е изпаднала в несъстоятелност.

БНБ

БНБ

БНБ съобщи, че на 1 август 2014 г. Министърът на финансите Румен Порожанов и управителят на БНБ Иван Искров са изпратили съвместно писмо до г-н Джонатан Фол, генерален директор на генерална дирекция „Вътрешен пазар и услуги” в Европейската комисия, в отговор на поставените от г-н Фол въпроси за състоянието на Корпоративна търговска банка.

Тази седмица БНБ за пореден път отложи решаването на проблема със затворената Корпоративна банка за есента, с надеждата да се намери инвеститор и да се даде шанс за нейното оздравяване. Това е хубаво разбира се, но изнервянето на депозитарите със сигурност ще доведе до ескалация на напрежението в тази посока.

Ще очакваме сбъдване на пророчествата на поета…

текст: В.Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)