896-504-rumen-porozhanov

Порожанов подаде оставка

14 май 2019

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов.

В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството.

„Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно“, заяви министър Порожанов.

В сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение. Резултатите за развитието на земеделския отрасъл ясно показват възходящата тенденция, такава се отчита и по отношение на износа на селскостопански стоки, се казва в съобщението на Министерството на земеделието, храните и горите.

Министерството изнесе изключително успешно Председателство на Съвета на ЕС с организирането на десетки събития и напредък по най-важната тема за сектора – Общата селскостопанска политика след 2020 г.

В този период активно беше поставена темата с борбата срещу двойните стандарти при храните, която намери решение в пакета директиви, приети от Европейската комисия и Европейския парламент. Комуникацията със сектора винаги е била открита и прозрачна за поставянето, разглеждането и решаването на всички належащи въпроси. Министър Порожанов изказва своята благодарност за работата си със земеделските производители и браншовите организации.

Оставката на министър Порожанов е приета от министър- председателя Бойко Борисов.

Оставката на Румен Порожанов идва след разследването за злоупотреби с европейски средства в Държавен фонд „Земеделие“.

Преди седмица, на 8 май, премиерът Бойко Борисов заяви пред бТВ: „При най-малката нередност, ще отстраня министър Порожанов – смятам, че той се справя много добре със задачите си в сектора“.

Премиерът посочи, че много внимателно наблюдава ситуацията. ”Сега явно Порожанов е на прицел. Всички се съсредоточават върху него. При най-малката нередност, ще го отстраня“.

На 3 май започна проверка на Прокуратурата на земеделския министър Румен Порожанов и на Държавен Фонд „Земеделие“ заради злоупотреби с еврофондове по програмата за развитие на селските райони – „къщи за гости“. Съмненията за за незаконно усвояване на милиони левове и строеж на къщи-хотели за лично ползване.

На 10 май от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) съобщиха, че са публикували на интернет портала си всички подадени декларации за имущество и интереси за 2018 г., на лица заемащи висши публични длъжности, включително и декларацията на Румен Андонов Порожанов – министър. Това стана след като в медиите излезе информация за несъответствие в хартиения и електронния вид на имотната декларация на министъра и съмнения за умишлено укриване на данни за негови приходи и приходи и имоти на съпругата му.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)