Портретната игра на Турция

20 август 2015

През 1980 година Котлук Атаман, тогава само един млад студент по изкуство в Истанбул е арестуван, защото филмира улични протести. След освобождаването му, той се премества в Америка, където учи филмово изкуство в Университета Калифорния в Лос Анджелис. Правейки едно от първите си видеа и филмови инсталации, Атаман  преоткрива борбата на индивидуализма с маргиналните общества, които пишат сценариите на ежедневието. От този момент той се заема с това да покаже чрез Изкуството своята битка срещу общоприетото и да режисира собствената си идентичност.

Последната му мащабна инсталация бе представена на Биенале Венеция 2015 в залите на Арсенале и определено впечатли милионната публика и посетителите на арт форума.

DSC_0344

Инсталацията „Портретът“ е поръчана от Сакип Сабанджи, турският бизнес магнат и филантроп, починал през 2004 г. Композирана е от 144 LED екрана извити в нестандартна вълнообразна форма. Те са секционирани съответно на около 10 000 панели и във всеки един от тях се сменят портрети. Портрети на 9 200 000 човека! Всичките снимки имат еднакъв – паспортен размер и всъщност са на хора, които по някакъв начин са свързани с бизнес империята на Сабанджи – познати, приятели, роднини, работещи в компаниите му и изобщо хора, чийто живот е докоснат  от добрите му дела. Предвид мащаба на бизнес империята на една от най-богатите турски фамилии, никак не е трудно да събереш такава група от хора, нито е изненадващо да поръчаш изключително иновативна и скъпа арт инсталация.

Атаман работи няколко години върху този проект и ето го днес – представен на световната артистична общност.
Вижте филмите на In LIFE от Биенале Венеция 2015 и сами се убедете в креативността и иновативността на тази инсталация.

редактор: Валерия Симеонова
оператор: Кунчо Поляшки
снимки и постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)