bowl031017

Порцеланова купа на 1000 години стана най-скъпо продаваната китайска керамика

06 октомври 2017

Порцеланова купа на 1000 години, датираща от времето на династията Сун, беше продадена за рекордната сума от 37,7 млн. долара.

Това я прави най-скъпо продаваната китайска керамика, заявиха от аукционната къща „Сотбис“.

От „Сотбис“ не посочиха името на купувача, за когото също така не се знае дали е от Хонконг или от основните китайски територии. Наддаването е започнало от 10,2 млн. долара и е продължило 20 минути. В него са участвали няколко купувачи по телефона и един-единствен присъстващ в залата. Победната оферта беше направена по телефона и получи ръкопляскания. Предишният рекорд беше за порцеланова чаша с петел, кокошка и пиленца.

Купата, която датира от 960-1127 г., е била създадена за миене на четки и е пример за изключително рядък китайски порцелан и една от едва четирите подобни предмета, които са в частни колекции, заявиха от „Сотбис“. Тя е с диаметър от 13 см и има светлосин гланц.

Предишният рекорд беше от 2014 г. – чаша за вино от династията Мин, продадена за 36,05 млн. долара. Тя е известна като „пилешката чаша“, тъй като на нея има нарисувани петел, кокошка и пиленца. Тя е създадена по време на управлението на император Ченхуа, управлявал между 1465-1487 г. Тя бе купена тогава от финансиста Лю Ицян, един от най-богатите хора в Китай, който веднага след покупката пи чай от нея, предизвиквайки сензация в родината си. /АФП

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)