Посолството на Молдова в България отбеляза 26 години от обявяване на Независимостта на страната

21 септември 2017

На 27 Август 1991 година Република Молдова приема декларацията за независимост, следвайки примера на балтийските държави, Грузия, Армения и Украйна. Няколко часа след приемането на документа Румъния признава независимостта на Молдова, като малко по-късно това прави и България. Това е голяма крачка за бившата съветска държава.

Вчера вечерта /20.09/ посланикът на Молдова в България Н.Пр. Щефан Горда прие поздравления от над 300 гости на специалния коктейл, организиран по случай 26-та година от обявяване на Независимостта на Молдова. Вице-президентът на РБългария – г-жа Илияна Йотова поздрави от свое име и от името на Президента на страната официалните гости, като отбеляза, че за българските приятели на Молдова това е двоен празник, защото през тази година се навършват 25 години от установяване на дипломатически отношения между Молдова и България.

TON_3359

Изисканият прием бе уважен от посланиците на няколко страни и много приятели на Молдова в България.

TON_3366
България е била винаги близо до Молдова и една от страните, която първа признава независимостта на нашата страна.“, започна своята благодарствена реч посланик Щефан Горда.
Той сподели, че в Молдова живеят и работят 65 хиляди българи и се учат в единствения български университет в чужбина. Г-н Горда благодари на българската държава за приятелството и подкрепата.

TON_3370
Н.Пр. Щефан Горда връчи ордена на Президента на Република Молдова на двама големи приятели на Молдова – инж. Веселин Чипев, почетният консул на Молдова в Пловдив и на г-жа Румяна Начева – директор и продуцент на Международния песенен конкурс „СРЕБЪРНА ЯНТРА”.

TON_3389

TON_3392

TON_3401

оператор: Иван Цвятков
редактор: Пепа Попова-Кънева
постпродукция: Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)