наркотиците

Посочиха къде наркотиците са най-достъпни

24 февруари 2019

Изследване, посветено на достъпността на наркотиците в 50 държави по света е провела агенция Bloomberg. Първенството в него заема Люксембург, споделят от „По-здрави днес”.

Дистанцирайки се от схемите, експертите изчислили разходите за „стандартна кошница с грехове“, в която влезли един грам опиати, грам кокаин, грам марихуана и грам амфетамин. Стойността на този набор се сравнявала със средния седмичен доход на глава от населението за 2018 година.

Най-евтина се оказала „кошницата с грехове“ при жителите на Люксембург, Холандия и Уругвай. А най-достъпни се оказват наркотиците в Русия, Китай и Япония. Експертите обаче премълчават за това как точно достъпността до наркотиците влияе на нивото на тяхното потребление.

Около 565 000 българи на възраст между 15 и 64 години са опитвали наркотици поне веднъж в живота си. Към дрога са посягали общо 11,2% от хората в тази възрастова група (между 472 000 и 565 000 души), като това е най-високият дял, откакто се води подобна статистика у нас. Това сочат данни от представително проучване за употребата на психоактивни вещества сред населението на Националния център по наркомании, обнародвани в края на 2018 година.

Вижте още: Халил Рафати: „Забравих да умра“

снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)