чай Camellia sinensis

Посочиха най-добрия чай при борбата с онкологични заболявания

25 май 2018

Учени от Индия и изследователи от Университета в Суонси публикуваха в списание Applied Nano Materials  важна научна статия, в която доказват, че екстракт от чай Camellia sinensis възпрепятства образуването на злокачествени образувания на белия дроб и унищожава до 80 процента от раковите клетки.

Изследователите използвали този екстракт за създаването на квантови точки – полупроводникови наночастици, които поглъщат и излъчват лъчение в зависимост от техния размер.

Известно е, че листата на чая съдържат биологически активни вещества – полифеноли, витамини и антиоксиданти. Както показват специалистите, растението може да бъде използвано като материал за производство на нетоксични квантови точки.

Трябва да се подчертае, че това не означава, че пиенето на чай ще предотврати или „излекува” рак на белия дроб. Нещата са по-сложни от това. Трябва да се има предвид и, че изследването е на много ранен етап. Един от учените споделя пред BBC News, че смята, че може да има изпитания с хора след две години и ако всичко е наред, ще може да се използва за лечение след едно десетилетие.

Чай (Camellia sinensis, Thea sinensis, Thea chinensis) представлява дърво, чиято листна маса и пъпки се използват за производството на различни видове чай. Принадлежи към семейство Чаеви (Theaceae). Нарича се още чаено растение, чаен храст и чаено дърво.

Всички чайове идват от едно и също растение, а именно Camellia sinensis, като различното им оцветяване се дължи на различна обработка на чаената суровина. Така съществуват няколко типа чаени напитки. За направата на всяка една от тях се използват различни по степен ферментирали чаени листенца, като се получават ето тези продукти – черен, бял, червен, зелен, жълт чай. Поради тази причина растението може да се срещне и с имената: Черен чай, Бял чай, Зелен чай, Червен чай, Жълт чай. В продължение на векове се е смятало, че черният и зеленият чай произхождат от различни растения. В действителност те са от един и същи вид, но черният чай е ферментирал. От необработените листа се приготвя зелен чай, посочват от Framar.bg.

превод и редакция: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)