eye-3245902_960_720

Потребителите на Фейсбук ще могат да обжалват, ако им бъдат цензурирани публикации

25 април 2018

Критикуван заради прекомерно усърдие в някои случаи при премахването на снимки, видеоклипове или текстове, които възприема като неприлични или насилствени, Фейсбук обеща, че ще бъде възможно за потребителите да „обжалват“ тези решения, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„За първи път ние ви даваме правото да обжалвате нашите решения за постовете, така че да поискате второ мнение, ако мислите, че сме допуснали грешка“, обяснява пред Франс прес Шиобхан Кумиски, ръководителка на отдела по премахване на постове във Фейсбук.

Механизмът на обжалването ще бъде задействан през годината и ще засегне на първо време голотата, секса, призивите към омраза или подбуждане на насилие, казва Кумиски. Досега потребителите можеха да обжалват изтриването на профили или на страници, но не и на отделни постове.

В средата на март Фейсбук призна, че е допуснал грешка, след като временно цензурира реклама, представяща картината „Свободата води народа“ на Йожен Дьолакроа, изобразяваща жена с голи гърди и развято френско знаме.

Вижте още: Фейсбук цензурира голия бюст в картината „Свободата води народа“ на Йожен Дьолакроа

И още – Фейсбук обяви, че е взел мерки през първото тримесечие на тази година срещу 1,9 милиона публикации, свързани с организациите Ислямска държава и Ал Каида. В повечето случаи мерките се изразяват в заличаване на съдържанието. Това е с два пъти повече от същия период за миналата година.

Социалната мрежа публикува на сайта си правила кои постове са позволени в социалната мрежа и кои не, предаде Ройтерс. Документът с правилата ще внесе яснота по въпросите, пораждащи объркване у потребителите за това кое е позволено и кое не да се публикува в мрежата, каза Моника Бикърт, вицепрезидент на Фейсбук, отговарящ за продуктовата политика и борбата с тероризма.

Фейсбук планира и серия от публични форуми през май и април в различни страни, за да провери какви са резултатите от оповестените правила, каза Мери Де Брий, ръководител на отдела на Фейсбук по политиката на съдържанието.

снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)