Потресаващо е отношението към културата

Потресаващо е отношението към културата

07 декември 2014

Потресаващо е отношението към културата, заяви режисьорът Теди Москов по повод бунта на творческите гилдии срещу председателя на комисията по култура в парламента Слави Бинев.

В Англия процент от спортния тотализатор отива в театъра, в Италия Министерството на спорта, туризма и културата е в едно. Хората мислят, че тази нация трябва да има самочувствие – не въз основата на коремни танци и танцуване върху жарава, а върху нещо друго, даде няколко примера Теди Москов.

Известният ни режисьор е категоричен, че след като Бинев не е желан, трябва да си ходи. Ако срещу мен някой правеше стачки, аз щях да си отида, каза Москов и допълни, че никой от тези, които стачкуват не е платен и никой не е по политическа линия.

Потресаващо е отношението към културата

Актьорът доц. Веселин Ранков заяви пред Нова телевизия, че управляващите, тези които се домогват до властта и участват в изборите, в предварителните си листи изобщо не се интересуват от културата. Те имат неглижирано отношение.

Членовете на комисията по култура и медии са в нея, защото не са останали места в другите, смята актьорът. Това пролича и от позицията на ГЕРБ, които обявиха принципа на редене на комисиите преди седмица. Относно това, че в комисията един от членовете е анестезиолог, Ранков каза, че културата вече е на дъното, така че определено се нуждае от анестезиолог.

Актьорът е на мнение, че интересите на Слави Бинев са в друга посока, те не са свързани с културата.

Ранков коментира, че Министерството на финансите трябва да вземе решение, защото вече четири години не са покачвани тези 0,4% държавна инвестиция в култура. Патосът на нашия протест не трябва да бъде „ние не искаме“, а „ние искаме“ – промяна на законодателство и повишаване на парите за култура. Аз искам, заключи Веселин Ранков.

Театралите са на мнение, че е по-добре да се закрие Комисията по култура и медии в парламента. Такова предложение бе заявено и в протестното писмо от трупата на Народния театър , и от Съюза на артистите в България.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)