„Походът на книгите“ или… четат ли българските деца?

02 април 2015

На 2-ри април празнуваме Международния ден на детската книга. На тази дата е роден и любимият на малки и големи Ханс Кристиан Андерсен. По този случай, в в Детско-юношеския отдел на Столична Библиотека на площад Славейков, беше поставено началото на четвъртото издание на националната кампания „Походът на книгите“. Стартира и инициативата „Маратонът на четенето“, която се провежда в бибиблиотеки и читалища в цялата страна.

DPP_38095

В 11 часа сутринта, събитието откри г-н Тодор Чобанов – Заместник-кмет “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“. Той замести г-жа Фандъкова, заета с откриването на метрото до до летище София, в четенето на приказката „Принцесата и граховото зърно“ пред децата, гости и участници в откриването на „Походът на книгите“. Малките читатели, които бяха подготвили концертно-театрална програма по приказката „Новите дрехи на краля“, споделиха пред камерата на In Life кои са любимите им приказки и защо.

DPP_38081

Г-жа Юлия Цинзова – Директорът на Столична Библиотека, показа интересни издания на Андерсенови приказки, като най-старото датира от 1921 г. Тя разясни и идеята на инициативите – да се засили интереса към книгата и четенето от най-ранна детска възраст, като се наблегне на това родителите да четат на децата си дори преди да са се родили. По темата за насилието в някои детски приказки като „Червената шапчица“, например, тя сподели, че е далеч по-притеснително какво гледат децата по телевизията, отколкото какво откриват с въображението си в магичния свят на книгите.

DPP_38100

Според последните изследвания по темата, малко над една трета от българите четат книги поне няколко пъти седмично (36 %), което представлява ръст от 6% спрямо същото изследване от 2009 г., но над 25% от населението няма достъп до книги и библиотеки. Повече от 12 % от българите са прочели до 10 книги през живота си, а близо 5% не са чели книги изобщо. Около 32% от пълнолетното население на страната споделят, че през последната една година не са прочели нито една книга, а 27 % смятат, че няма нужда да четат.

DPP_38108

Честит Международен ден на детската книга! Примомнете си любимата приказка от вашето детство и я прочетете на децата си и… на себе си!

Автор: Марта Каменова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)