sick-day

Почивките намаляват риска от грипна епидемия

12 декември 2017

Засега сме в началото на циркулация на грипни вируси, а пик на епидемията се очаква след Нова година. Почивките обаче намаляват риска от епидемия. Това каза националният консултант по микробиология професор Тодор Кантарджиев пред БНТ.

Той обясни, че непроветряването на помещенията през студените дни е основна причина за разболяване и бе категоричен, че настинки няма, а по-скоро са вирусна инфекция с всички тези симптоми като протичане на носа и главоболие.

„Установени са тежки вирусни грипни инфекции на едно дете и още има два случая на грип Б в Александровска болница, беше доказан и вирус А в Русе с тежка белодробна инфекции, което потвърждава, че е започнала циркулацията на грипа. Трябва да се яде витаминозна храна и да се пазим чрез ваксини срещу тежки белодробни инфекции“, обясни проф. Кантарджиев.

Бoлните са най-заразни часове преди вдигане на температура т.е първите 24 часа. Проф. Кантарджиев открои, че мръсният въздух също намалява имунитета на дихателните пътища. Важно е да се мият улиците, коментира той.

„Трошеният камък запрашава много силно и затова трябва да се окопават дърветата и да не остава суха площ без засадена трева. Най-сигурните симптоми за грип са температура, болка в гърлото, тежест в гърдите, суха непродуктивна кашлица, много важен симптом е дразнене от светлината и особено показателно е, когато на пушача не му се пуши“, отбеляза експертът.

Потвърденият грипен щам „Ямагата“ за сезона е аналог на включения във ваксините за сезон 2017/2018 г.
Новият грипен щам, който досега не е познат у нас е „Мичиган“ и се очаква да замести досега познатия ни „свински грип“.

Симптомите на грипа са главоболие, висока температура, хрема, обща отпадналост, мускулни болки. При начални симптоми на остри респираторни заболявания пациентът трябва да се обръща към личния си лекар за консултация и лечение.

по публикацията работи: Марио Трифонов
снимка: cv-library.co.uk

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)