Почина Анита Екберг. Красавицата от фонтан Треви и Долче вита на Фелини

Почина Анита Екберг. Красавицата от фонтан Треви и Долче вита на Фелини

11 януари 2015

Днес на 84 години почина Керстин Анита Мариане Екберг (Kerstin Anita Marianne Ekberg).

Анита Екберг, звездата, станала известна в целия свят с участието си в Долче вита” на Фелини, напусна света сама и в санаториум за възрастни в село до Рим. Помните ли русокосата бивша Мис Швеция как водеше за ръката във водите на фонтан Треви Марчело Мастрояни в най-прочутата сцена от филма на Федерико Фелини?

Почина Анита Екберг. Красавицата от фонтан Треви и Долче вита на Фелини

Шведска актриса и манекенка е родена на 29 септември 1931 година в Малмьо. От ранна възраст започва да работи като манекенка, а през 1950 година печели конкурса „Мис Швеция“. Известността и красотата й се разчуват бързо и тя получава роли в киното. Мести се в Съединените щати и продуцентът Хауърд Хюз я въвежда в света на Холивуд, където изиграва много роли. Ролята на Силвия, изпълнена във филма “Сладък живот” на Федерико Фелини, и къпането във водите на римския фонтан Треви я превръщат обаче в съня за хиляди мъже по света.

Сцената с влизането във водите на фонтана я повтарях непрекъснато цяла нощ по време на снимките и не се спънах нито веднъж. На Марчело Мастрояни пък му беше студено, затова изпразни цяла бутилка уиски. Падна три пъти и трябваше все да го подсушават. Накрая му сложиха гумени ботуши под панталоните”, спомня си Анита. Оттогава е изминала цяла вечност и в последните години тя живее в  малката община Дженцано до Вечния град. От 2011 година тя прекарва дните си на болнично легло или инвалидна количка в клиника в село Неми, до Рим, заради счупените си бедрени кости. Ирония на съдбата, защото именно походката й влудява Фелини и той я избира за ролята си във прочутата лента.

Анита играе и в друг филм на Фелини 2 г. по-късно – “Изкушението на доктор Антонио”. По-стойностни филми в биографията на актрисата са и “Бамбола” (кукла) на Бигас Луна,“Червеното джудже” на белгиеца Ив льо Моан. През втората половина на 60-те години Анита се мести да живее в Италия и работи за десетки европейски продукции, които обаче не блестят с качество и успех. Изключение правят може би само автобиографичните й участия в “Клоуните” и “Интервю” на Фелини.

anita-111

Анита Екберг е толкова желана на времето си, че почти няма звезда, която да не й предлага брак.Франк Синатра иска да се ожени за нея. Джани Аниели, покойният собственик на ФИАТ и известен разбивач на женски сърца, поддържа тайна връзка с красавицата години наред.Режисьорът Дино Ризи непрекъснато я преследва, но тя не му обръща внимание. Въпреки че е била омъжвана два пъти – от 1956 до 1959 г. за английския актьор Антъни Стийл и от 1963 до 1975 г. за американския актьор Рик ван Натър, Анита Екберг е съвсем сама и няма деца.

Дали се чувствам самотна? Да, в известен смисъл да. Но не съжалявам за нищо. Обичала съм, плакала съм, чувствала съм се полудяла от щастие. Печелила съм и съм губила“.

Вечна памет!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)