John Glenn Ohio Airport

Почина астронавтът Джон Глен

09 декември 2016

Един от най-известните американски астронавти Джон Глен, почина на 95-годишна възраст, предадоха агенците, информира mediapool.bg.

Той е починал близо седмица, след като бе приет в болница в Кълъмбъс, щата Охайо. Причината за смъртта му не се съобщава.

Джон Хършъл Глен е първият американец, излязъл в орбита около Земята. След пенсионирането си от НАСА става сенатор от Демократическата партия. През 1998 г. на 77-годишна възраст Глен лети за втори път в космоса със совалка и става най-възрастния астронавт.

Джон Глен е роден на 18 юли 1921 година в Кеймбридж, Охайо.След завършване на средното си образование се дипломира като бакалавър в Маскинум Колидж.

През 1942 г. преминава обучение като пилот от морската авиация и година по-късно започва военна служба в морската пехота. По време на Втората световна война е направил 59 бойни полета, летял на F4U Corsair (F4U „Корсар“) над Маршаловите острови.

След войната продължава да служи като летец на остров Гуам. Участва в Корейската война – летял е в състава на ескадрила на морската пехота с F9F Panther (F9F „Пантера“) и в състава на ВВС на САЩ с F-86 Sabre (F-86 „Сейбър“) – с три въздушни победи.

През 1959 г. Глен е сред седмината пилоти, които започват подготовка за космически полети по програмата „Меркурий“.

СССР обаче изпреварва САЩ с легендарния полет на Юрий Гагарин.

Когато Глен прави трите обиколки на планетата на 20 февруари 1962 г., вече двама космонавти от СССР са били в орбита.

Капсулата, с която Глен лети, се е проваляла в 40% от тестовете, въпреки това планът е той да направи с нея 7 обиколки на Земята.

Рекордните 135 милиона американци наблюдават изстрелването по телевизията. Още след първата обиколка в орбита, капсулата започва да създава проблеми, Глен спира автопилота и ръчно прави още две обиколки, преди да я спусне в Атлантическия океан. Полетът продължава 4 часа и 55 минути.

Астронавтът се превръща в национален герой. Около 1 милион души го посрещат във Вашингтон и близо 4 милиона в Ню Йорк.

Джон Глен беше сенатор от 1974 г., в продължение на четири поредни мандата. Той беше и кандидат за номинация на Демократическата партия за президент на САЩ през 1984 г.

Втория си космически полет Глен извършва в качеството на специалист по полезния товар на космическия кораб „Дискавъри“ (STS-95) от 29 октомври до 7 ноември 1998 г. Мисията на „Дискавъри“ продължава 213 часа 44 мин. Към времето на втория космически полет Джон Глен е навършил 77 години.

И до днес той остава най-възрастният човек в света, извършил космически полет.

снимка: californiadolphin.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)