991-ratio-mishel-pikoli

Почина легендарният френски актьор Мишел Пиколи

18 май 2020

Легендарният френският актьор Мишел Пиколи е починал на 94-годишна възраст на 12 май, съобщи АФП.

„Мишел Пиколи изгасна на 12 май в прегръдките на съпругата си Людивин и на децата си Инор и Мисиа след мозъчен инцидент“, пише в съобщението на семейството му, предадено от Жил Жакоб, приятел на актьора и бивш президент на кинофестивала в Кан.

След като става известен в „Презрението“ (1963 г.) на Жан-Люк Годар с Бриджит Бардо, с която са легендарна двойка, Мишел Пиколи снима филм след филм. Сред партньорките му са Катрин Деньов и Роми Шнайдер. Играе често прелъстител, но и провокатор („Голямото плюскане“), или папа „Имаме папа“ (2011г.) – последната му голяма роля на екрана.

Дългогодишната му кариера е неделима от тази на Луис Бунюел и Клод Соте. Еклектичен в избора си, той снима също много под режисурата на Реноар, Рене, Варда и Хичкок. 

Мишел Пиколи
Gulliver/Getty Images

 

Във филмите на Луи Бунюел играе съмнителни типове, като в „Дневникът на една камериерка“, „Дневна красавица“ „Дискретният чар на буржоазията“. След това става въплъщение на „славните 30 години“ – периода след Втората световна война във филмите на Соте – „Нещата от живота“, „Макс и железарите“, „Венсан, Франсоа, Пол и другите“).

Едър, със силен глас, той с удоволствие се превъплъщава в енигматични или екстравагантни мъже.
Ролята му в „Голямото плюскане“ на Марко Ферери – един от най-скандалните филми на кинофестивала в Кан, е типична. Там играе участник в гастрономически семинар, който се превръща в оргия.
Мишел Пиколи не планира кариерата си, не се интересува от звезден статут, снима се в авторски филми – на Лео Каракс, Жан-Клод Брисо, Жак Дойон.

През 1990 г. с удоволствие се превъплъщава в чудат буржоа в „Милу през май“ на Луи Мал.
Играе също в театъра, снима се в телевизията.
Лека-полека изчезва от екрана.
Когато е 90-годишен, разказва за живота си в книга с интервюта с Жил Жакоб. В нея споделя колко му е трудно, че вече не работи.
Мишел Пиколи се е женил три пъти, но винаги е бил дискретен за личния си живот.

Номиниран е четири пъти за награда „Сезар“ – например за „Красивата драка“ през 1992 г., но не получава най-голямата награда на френското кино.

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)