Почина народната певица Любка Рондова

15 март 2016

Почина голямата изпълнителка на македонски народни песни Любка Рондова. Това съобщи за БГНЕС Маргарита Недкова, директор на ансамбъл „Гоце Делчев“.

Тя е родом от костурското село Шестово, Егейска Македония. Нейният дядо е участник в Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. По време на гражданската война в Гърция, когато много българи от Македония се сражават на страната на комунистите, тя е изведена от страната.
Попада в така наречената група на деца-бежанци.

Рондова споделя съдбата на много българи от Егейска Македония, които вместо да бъдат настанени в родината си, са изпратени в други социалистически страни. Тя живее в Полша и Чехия. В Прага завършва славянска филология.

През 1960 г. семейството ѝ се завръща в България. Сериозният ѝ път на народна певица започва след като се премества в София, когато постъпва в най-стария в България ансамбъл за народни песни и танци „Гоце Делчев“.
През 1980 г. прави първите си записи в Българското радио, а след това и в „Балкантон“.

За приноса ѝ към развитието и популяризирането на българската култура на 22 май 2002 г. Любка Рондова е удостоена с орден „Стара планина“. Тя е носител и на орден „Кирил и Методий“ II степен и златен медал „Петко Войвода“.

Екипът на In Life изказва своите съболезнования на нейните близки!

снимка: ilialukov.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)