Festival de Jazz 2010

Почина соул певецът Бен Ърл Кинг

01 май 2015

На 76-годишна възраст почина соул певецът Бен Ърл Кинг, изпълнител на песента „Stand By Me“, съобщиха Би Би Си и Ройтерс.

Бенджамин Ърл Кинг е американски соул и ритъм енд блус певец. Известност му донася пеенето и композирането на Stand By Me, хит в Топ 10 на САЩ през 1961 г. и по-късно през 1986 г., когато е използвано като мелодия към филма със същото име.

През 1987 г. е хит номер едно във Великобритания и номер 25 в класацията на Асоциацията на звукозаписната индустрия в САЩ „Песните на столетието“. Класическата песен е влизала в топ 100 на „Билборд“ цели девет пъти в изпълнения на различни артисти, включително на Джон Ленън. Според една от големите организации в Америка за изплащане на музикални права BMI това е четвъртата най-пускана мелодия по телевизията и радиото през 20 в. По-рано тази година Stand By Me влезе и в библиотеката на Конгреса като световно музикално наследство.

Бен Ърл Кинг е и един от основните певци във вокалната група „Дрифтърс“.

Бенджамин Ърл Нелсън, както е истинското име на музиканта, е роден на 28 септември 1938 г. в Хендерсън, Северна Каролина. Когато е на 9 години, родителите му се преместват в Харлем, Ню Йорк.

През 1958 г. Кинг се включва в ду уап групата „Файв Краунс“. По-късно през 1958 г., мениджърът на „Дрифтърс“ Джордж Тредуел уволнява членовете на първоначалните „Дрифтърс“ и ги замества с тези на „Файв Краунс“.

Кинг има няколко ритъм енд блус хита с групата от Атлантик Рекърдс. Той пише и пее главната партия на първия хит в Атлантик, което е новата версия на „Дрифтърс“, There Goes My Baby. Той също така изпълнява поредица от хитове, съчинени от дуото Док Помъс и Морт Шуман. Те включват Save the Last Dance for Me, This Magic Moment и I Count the Tears. / БТА

снимка: exruefrontenac.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)