tumblr_nmib6uXJzr1u594xso1_1280

Почитаме Свети Дух

01 юни 2015

Според църковния календар на БПЦ, на 1 юни 2015 г. Денят на детето съвпада с празника Свети Дух. На 31 май беше Петдесетница. Празникът се пада 50 дена след Възкресение Христово и 10 дена след Възнесение Христово. На Възнесение възкръсналият Иисус Христос, Спасител наш, събира всички свои най-близки апостоли и ученици, заедно с Пресвета Богородица и Света Мария Магдалина. Прощава се с тях, дава им ценни съвети и напътствия за бъдещето. Обещава да измоли от Господ да им изпрати Светия Дух, който да ги напътства и вдъхновява. После Иисус Христос се издигнал в Небесата и изчезнал от погледите на своите земни роднини и последователи, за да заеме своето място до Всевишния.

Възнесеният на Небесата Иисус Христос изпълнил своето обещание и само 10 дена след неговото Възнесение огнени езици слезли от Небесата и осенили Христовите ученици. Всички заедно започнали да говорят на различни чужди езици, които до онзи момент те не знаели. Всички апостоли започнали да прославят величието на Всевишния. Този ден се приема за начало на Христовата църква. По този повод Свети ап. Петър произнесъл своята първа проповед. До онзи момент само Иисус Христос проповядвал и поучавал. След Петдесетница всички апостоли заминали за различни краища на света, за да проповядват повелите на Светото Евангелие. Свети Ерм, Свети апостол Павел и Свети Андрей Първозвани са идвали и по българските земи, затова с право можем да кажем, че ние живеем на Света земя. Денят след Петдесетница е посветен на Светия Дух. Ние познаваме Светия Дух, който се е явявал в живота на Иисус Христос като бял гълъб. Когато Свети Йоан Кръстител кръщава 30-годишния Иисус в река Йордан, от Небето се чува глас, който казва, че това е Неговият син, а на рамото на Христос каца бял гълъб. Светият Дух осенява всички вярващи с Божествената благодат, не само онези християни, които са утвърдени като значими за развитие на християнството като Свети апостоли, Пресвета Богородица и Света Мария Магдалина.

На Петдесетница Светият Дух като огнени езици осенил Пресвета Богородица и Христовите апостоли. Всички добри мисли и дела, които осеняват вярващите са от Бога, предадени чрез Светия Дух. Всички лоши помисли и дела са от Сатаната. Вярващите избират да следват Господ и доброто, а не Сатаната и злото, защото в Царството Небесно място има само за добрите и праведните, както и за истински покаялите се лоши, но не и за грешниците. Иисус Христос винаги е казвал, че човек трябва да стане чист като дете, за да влезе в Царството Небесно.

На Свети дух се раздава за душите и за „Бог да прости“. Преди да се отправят отново в небесните си селения, добре е да бъдат хубаво нахранени. Обичаят да се коленичи върху орехова шума е свързан с посредническата роля на ореха като световно дърво. Той свързва земния и небесния свят, а силата му е особено значима в този ден, в който се вярва, че душите се прибират в небесните си селения. Украсяват се гробовете, както и къщите със свежи цветя и зеленина. Денят се приема като цялостно обновление в природата, в основата на което е животворящият Дух.

снимка: glasssenses.tumblr.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)