IMGP6028

Почитаме Свети Лука – покровителят на всички художници

18 октомври 2016

Днес, 18 октомври, почитаме Свети Лука – апостол и евангелист, който е смятан за пръв християнски иконописец и покровител на всички художници. Свещеното предание говори, че той нарисувал две икони: на Света Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите Първовърховни апостoли Петър и Павел, като по този начин сложил началото на църковната иконопис за слава на Божията Майка и на всички светии.

Освен дванадесетте апостоли, които навсякъде следвали Исус Христос, Синът Божий избрал още седемдесет ученици и ги пратил да проповядват Неговото учение по градове и села. В числото на седемдесетте ученици бил и Свети Лука.

Свети евангелист Лука е роден в сирийския град Антиохия. Родителите му не принадлежали към еврейския род. За това свидетелства отчасти самото име Лука, съкратено от латинското име Лукан, и особено от едно място в посланието на апостол Павел към Колосяни, където Свети Павел ясно го отделя от иудеите (Кол. 4:10-15). В писанията си Свети Лука ясно показва добро познаване на Моисеевия закон и иудейските обичаи, затова може да се смята, че преди обръщането си към Христа той е приел иудейската вяра. Освен това в родината си, прославена с науките и изкуствата, той обогатил ума си с различни научни сведения.

Свети Лука бил спътник на Свети апостол Павел при мисионерските му пътешествия. От Рим апостолът на народите, Павел, пратил послания дo християни от различни места. В тях той нарича апостол Лука „лекар, многообичан и брат, когото възхваля цялата Църква”.

От Рим Свети Лука се отправил за Египет, където в град Тива устроил християнска църква, известна по-късно със своята многочисленост и светост. Той основал и много други църковни общини в Египет, като лекувал не само телесни, но и душевни страдания.

Освен книгата „Деяния на светите апостоли”, Свети Лука написал и Евангелие – „Свето евангелие от Лука”, поради което се нарича и евангелист.

В статията си, посветена на евангелиста, сайтът pravoslavieto.com пише: Древните църковни писатели съобщават, че удовлетворявайки благочестивото желание на първите християни, Свети Лука пръв изписал с бои образа на Пресвета Богородица, държаща на ръце Предвечния Младенец, а после създал и други две икони на Пресветата Божия Майка и Й ги донесъл да ги види. Тя разгледала иконите и казала:

- Благодатта на Родилия се от Мене и Моята милост да бъдат с тези икони.

Свети Лука изобразил на дърво и светите Първовърховни апостоли Петър и Павел и с това положил началото на добро и достославно дело – изобразяването на светите икони за слава на Бога, на света Богородица и на всички Светии, за украшение на светите църкви и за спасение на вярващите, които благочестиво ги почитат. Амин.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)