Скит Свети Пантелеймон в с.Смиров дол, община Земен

Почитаме св. Пантелеймон

27 юли 2019

На 27 юли Православната църква прославя Свети Великомъченик Пантелеймон и Свети Седмочисленици.

Още по темата: Храмов празник на скит „Свети Пантелеймон“ в с.Смиров дол, Земенско

Скит Свети Пантелеймон в с.Смиров дол, община Земен

Скит Свети Пантелеймон в с.Смиров дол, община Земен

Св. Пантелеймон бил от град Никомидия (днес Измит на азиатския бряг на Мраморно море, Турция). Според житието му той бил отначало езичник и носел името Панталеон (от гръцки – Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името Пантелеймон (от гръцки – Всемилостив). Бил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин и станал после придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир „Св. Панталеймон“.

Скит Свети Пантелеймон в с.Смиров дол, община Земен

Скит Свети Пантелеймон в с.Смиров дол, община Земен

Още в първата българска държава почитта към св. Пантелеймон е била голяма. Това показват двата манастира, носещи неговото име в Преслав и в Охрид, където били създадени също медицински школи и лечебници.

В София паметта на светеца се чества като храмов празник в кварталната църква в Бояна. Също така на няколко места в страната има храмове и параклиси в негова чест, а също и манастири: Присовският край Велико Търново, Обидимският, недалеч от Добринище, и манастирчето край Смолян. Втори храмов празник има и светата обител „Св. Богородица – Живоприемни източник“, над Гоце Делчев, Неврокопска епархия, посветен на Св. Пантелеймон. Манастирът е женски и през последните години в следствие на неуморните усилия на игуменката сестра София претърпя сериозно развитие. Един от най-красивите нови Храмове в състава на Краищенско Светогорие  – този в с.Смиров дол, община Земен, също има днес храмов празник.

Скит Свети Пантелеймон, с.Смиров дол, община Земен

Скит Свети Пантелеймон, с.Смиров дол, община Земен

Денят се приема за подходящ за пътуване, откъдето е и името му Пантелей Пътник. Имен ден празнуват: Добрин, Пантелей, Добри, Добрина.

На този ден се чества и успението на свети Климент Охридски. По древна традиция на този ден Църквата е отредила да се чества паметта на седемте славянски просветители: св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен ден, но в този ден те се празнуват заедно под хубавото име Седмочисленици.

снимка: Скит Свети Пантелеймон, с.Смиров дол, Земенско

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)