библиотекари

Почитаме св. св. Кирил и Методий

11 май 2019

Българската православна църква почита днес паметта на светите братя Кирил и Методий, канонизирани за светци от БПЦ. На името на Кирил е наречена създадената по-късно азбука, която става основа на всички славянски езици – „кирилица“. Имен ден празнуват Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи и Методий. Църквата почита светите братя и като едни от светите Седмочисленици, считани са за равноапостоли. Св. Методий е роден през 810 година, а св. Константин – през 827 година. В края на живота си той приема името Кирил. През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава първата българска азбука – глаголицата. С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Св. св. Кирил и Методий.

Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги: т. нар. Изборно евангелие, Хризостомовата (Златоустовата) литургия, Служебник (молитви и четива за различните църковни служби), части от Псалтира и Требника. С това полагат основите на старобългарския литературен език.

508_1

На този ден се чества и патронния празник на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. В тази връзка днешния ден е приет като професионален празник на българските библиотекари.

Като хранители на книгите и словото в тях, библиотекарите държат ключа към познанието. Те помагат на читателите и ги напътстват в огромния океан от книжовно богатство. Това е една от професиитте, които съдейства за развитието на българската просвета и култура. Библиотекарството в България днес е повече духовно призвание, тъй като заплащането им твърде малко съизмеримо с квалификацията и труда им.

Честит празник на българските библиотекари!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)