св. Татяна

Почитаме св. Татяна

12 януари 2019

На 12 януари Българската православна църква почита св. Татяна. Тя е раннохристиянска мъченица и затова се почита и от католическата църква.

Св. Татяна Снимка: Wikipedia

Св. Татяна
Снимка: Wikipedia

Света мъченица Татяна произлизала от знатно и богато римско семейство, което я възпитало от ранно детство в християнската вяра, макар нейният баща да бил три пъти прeфект на гр. Рим. Тя се отказала от светски радости и се обрекла на целомъдрие.

По време на гоненията срещу християните по време на римския император Александър Север (222-235), св. Татяна била заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва. Девойката не само отказала да стори това, но когато произнесла молитва към Иисус Христос, станало земетресение – паднала статуята на езическия бог и част от храма бил разрушен. След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа младата Татяна била многократно подлагана на жестоки изтезания.

Случили се много чудеса, като чудодейното излекуване след нараняванията и укротяването на лъва. Според преданието накрая св. Татяна и нейният баща били обезглавени. Тя загинала мъченически за християнската вяра на 12 януари 226 г., когато се чества и паметта на светицата.

Имен ден празнуват всички, които носят името Татяна, Таня, Таньо.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)