793360

По искане на Цацаров, до края на май МВР проверява всички притежатели на огнестрелно оръжие

22 март 2016

По искане на главния прокурор Сотир Цацаров, МВР е започнала проверка на всички лица, притежаващи разрешения за дейности с огнестрелни оръжия и боеприпаси, включително и спазване на изискванията за съхранението им.

Срокът, който е даден на Столичната дирекция на вътрешните работи и на областните дирекции на МВР за извършване на проверки е 31 май 2016 г., пише вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в писмен отговор до депутат.

За периода 2000-2014 г. у нас са издадени разрешения за притежание на оръжие на общо 248 257 физически лица. “През 2015 г. са издадени 25 092 броя разрешения за съхранение, носене и употреба огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях. Съществена част от тях са преиздаване, поради изтичане на 5-годишния им срок, свързан с влезлия в сила през 2010 г. Закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия”, уточнява Бъчварова.

През миналата година са извършени 18 739 проверки по график относно съхранението на огнестрелното оръжие и боеприпасите. 48 проверки са направени по сигнал на граждани, както и 16 372 внезапни проверки. На база на направените проверки са издадени 513 предупредителни протоколи и са съставени 76 акта за неправилно съхранение, пише министърът на вътрешните работи.

снимка: segabg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)