По следите на истинските козунаци

30 април 2016

Казват, че в българската празнична кухня козунакът навлиза в началото на XIX век, но като обреден хляб, той води началото си от ранното христянство. Някои български етнографи  свързват появата на козунака прехода от кръвна към безкръвна жертва. Така, например краваят е обреден хляб заместващ жертвоприношенията с крави, а козунакът съответно –  кози. Дали е така, можем само да гадаем, но едно е сигурно – за да стане вкусен козунак си трябва търпение, майсторлък и семейни тайни предавани от поколение на поколение.

Дочухме, че в китното селце Владо Тричков (намиращо се на 17 км от София и на 600 м. надм. височина, в живописното Искърско дефиле) правят едни от най-хубавите козунаци в страната, и, разбира се – отидохме да проверим.

репортер: Калина Станева
оператор: Мартин Илков
постпродукция: Симеон Симеонов 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)