Казват, че в българската празнична кухня козунакът навлиза в началото на XIX век, но като обреден хляб, той води началото си от ранното христянство.
Някои български етнографи свързват появата на козунака прехода от кръвна към безкръвна жертва. Така, например краваят е обреден хляб заместващ жертвоприношенията с крави, а козунакът съответно – кози. Дали е така, можем само да гадаем, но едно е сигурно – за да стане вкусен козунак си трябва търпение, майсторлък и семейни тайни предавани от поколение на поколение.
Дочухме, че в китното селце Владо Тричков (намиращо се на 17 км от София и на 600 м. надм. височина, в живописното Искърско дефиле) правят едни от най-хубавите козунаци в страната, и, разбира се – отидохме да проверим.
Репортер: Калина Станева
оператор: Мартин Илков
постпродукция: Симеон Симеонов
Още по темата
-
Пилешки котлети по киевски
In TASTEНеобходими продукти: пилешко месо – 1.5 кг пилешки гърди (4 броя) сол черен пипер – ...
-
Турският миш-маш, наречен менемен
In TASTEЧували ли сте някога за Менемен? Всъщност това е име на град в Турция, но ...
-
12-те вредни добавки в храните
In HEALTHХранителните добавки придават на храната приятен вкус, но вредят на здравето – това е доказан ...
-
Judas Priest пускат свой бренд кафе
In TASTEМетъл-ветераните от Judas Priest ще пуснат на пазара свой собствен бленд кафе, под името British ...
Остави своя коментар през Facebook