pexels-photo-242011

По-строги мерки срещу пушенето в заведения?

16 ноември 2017

По-строги мерки срещу пушенето в заведенията. Това предлага Министерството на здравеопазването. Едно от предложенията за затягане на контрола е глобите да бъдат налагани на управителя на заведението, който се намира в момента в обекта, а не на собственика, посочва NOVA.

Друга идея е заведенията да могат да бъдат затваряни, ако в тях е установено нарушение повече от два пъти. Ако новите промени влязат в сила в контрола ще се включат и МВР, и БАБХ.

Как стоят нещата в момента?

Глобите за заведенията започват от 100 и могат да стигнат до 10 000 лева. Често обаче наложените на заведенията актове отпадат в съда, защото се налагат на собственика на обекта, дори той да не е на място. Глобите за клиентите на заведенията стигат до 500 лева, но и там събираемостта е ниска.

В същото време според различни проучвания между 35 и 40% от българите пушат.

Затова от асоциация „България без дим” започват кампания – да откажем цигарите за ден, а спестените пари да отидат за благотворителност.

Спрете да пушите поне за ден – на 16 ноември. Дарете парите за цигари за благотворителна кауза, призова сдружение „България без дим“.
Днес е Световният ден без тютюнопушене, който се отбелязва ежегодно в третия четвъртък от ноември.

Националната кампания „Да спечелим заедно – един ден без цигари!“ насърчава всички пушачи да се откажат от цигарите поне в Деня без тютюнопушене, който тази година се отбелязва на 16 ноември.

Пушачите могат активно да се включат в отбелязването на международния ден, като използват спестените пари за благородни каузи.

Активистите от „България без дим“ са решили този път да отбележат този ден с една първа по рода си инициатива. Те призовават пушачите да спрат цигарите само днес, а спестените пари, които иначе дават за цигари, да дарят за благотворителна инициатива.

Кампанията вече е подкрепена със заявено участие от магазини, учебни, лечебни и дори нощни заведения, както и от малки и по-големи фирми. При тях има оставени на видно място обозначени кутии, в които желаещите оставят сумата, която дават за цигари за един ден (предполага се, че те я спестяват като днес се отказват от пушене).

Според д-р Маша Гавраилова – председател на Сдружението „България без дим“, у нас Световният ден без тютюнопушене досега беше просто ден, в който правехме рекапитулация на свършеното в борбата срещу тютюнопушенето, сега започваме да влагаме благотворителността и така ще бъде занапред.

Инициативата е по примера на американеца Артър Малейни. През 1971 година в град Рандолф той призовал съгражданите си да не пушат 1 ден, а със спестените средства към местното училище основали фонд за стипендии.

От сдружението и партньорите в коалиция „Живот без тютюнев дим“ припомнят и вредата от пушенето като причинител на рак и болести, свързани със сърдечно-съдовата и дихателната система.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)